Je nieuwe auto vind je op de Duitse automarkt.

Het is algemeen bekend dat Nederlandse autofans liever in Duitsland een auto kopen dan in eigen land. Maar waarom precies? Wat is het voordeel van importeren?

Wat vind je op de Duitse automarkt?

De Duitse automarkt wordt niet voor niets de grootste en beste van Europa genoemd. Je vindt bij onze oosterburen op sites als AutoScout24 een overvloed aan jong gebruikte auto’s omdat men een nieuwe auto vaak na 1 of 2 jaar al weer te koop zet. Deze auto’s hebben in de meeste gevallen nog maar weinig kilometers op de teller staan en zijn voorzien van de nieuwste snufjes en luxe extra’s.

Andere voordelen van jong gebruikte auto’s is dat ze vaak nog fabrieksgarantie bieden, goed onderhouden zijn en uiteraard ook de gunstige prijs. Het zal niet zo moeilijk zijn om in Duitsland auto’s te vinden die nog maar een paar duizend kilometer gereden hebben voor bijna de helft van de nieuwprijs.

Hoe zit het met de kosten en administratie?

Misschien dat je nu denkt: “Waar zit het addertje onder het gras?”

Uiteraard moet je van tevoren goed je huiswerk doen en weten waar je aan begint. Een auto kopen in Duitsland brengt tenslotte wel wat extra administratief werk met zich mee. Ook zijn er verschillen qua belasting als je een auto in het buitenland koopt in plaats van in eigen land. Het is daarom heel belangrijk om goed te berekenen wat je aan BPM kwijt zult zijn. Deze vorm van aanschafbelasting kan de deal maken of breken.

Gelukkig zijn er meerdere manieren om BPM te berekenen. Wanneer je professionele hulp inschakelt om het meest gunstige BPM bedrag voor je te berekenen, weet je zeker dat je zo goedkoop mogelijk uit zult zijn en of het financieel de moeite waard is om in Duitsland te kopen of niet.

tweedehands bolide maar zo goed als nieuw
Tweedehands Mercedes Benz: zo goed als nieuw

Waar kun je veilig kopen?

Verder is het belangrijk om alleen zaken te doen met een erkende dealer. Een auto kopen van particulieren is niet aan te raden. Zorg er ook voor dat je een testrit kunt maken en dat je alle mogelijke vragen die je hebt over de auto, de garantie en het onderhoud bijvoorbeeld, kunt stellen. Is de taal een barrière, neem dan iemand mee die vloeiend Duits spreekt om je te helpen.

Hoe krijg je je nieuwe auto thuis?

Het laatste belangrijke punt waar je zeker aandacht aan moet besteden is het vervoer van je nieuwe auto. Je mag namelijk niet zomaar zelf in je nieuwe auto naar huis rijden. In Nederland is het namelijk niet toegestaan om in een auto met een buitenlands kenteken te rijden. Er zijn meerdere oplossingen voor dit probleem. De twee meest populaire opties zijn het inschakelen van een transportbedrijf dat je auto netjes thuis aflevert, of het regelen van een tijdelijk kenteken. Met een speciaal 5-daags kenteken is je auto WA verzekerd en kun je hem dus veilig zelf naar huis rijden.

Uitbesteden of zelf regelen?

Behalve het berekenen van het meest gunstige BPM tarief, kun je ook alle andere stappen in het aanschafproces aan de professionals overlaten. Het uitbesteden van alle administratieve zaken en het regelen van transport maakt het werk niet alleen gemakkelijker voor jezelf, maar je kunt hiermee ook fouten voorkomen zodat je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele naheffingen of boetes.