Onze beste tips om geld te besparen op de BPM van je import auto

Het kopen van een auto in het buitenland schrikt veel mensen af vanwege de belasting die afgedragen moet worden. Maar wist je dat je toch vrij eenvoudig goedkoper uit kunt zijn als je bijvoorbeeld in Duitsland een auto koopt?

Waar je op moet letten is dat je een auto koopt waar je in Nederland veel meer voor zou betalen. Hier kom je vrij snel achter door soortgelijke auto’s in Duitsland en Nederland online met elkaar te vergelijken. Je zult zien dat de prijzen in Duitsland veel gunstiger zijn en bovendien is het aanbod veel groter. Duitsland is een paradijs voor autoliefhebbers die op zoek zijn naar een jong gebruikte auto (hooguit een jaar of drie oud), goed onderhouden en met nog maar weinig kilometers op de teller.

Om ervoor te zorgen dat je ook ná het afdragen van belasting nog steeds goedkoper uit bent dan wanneer je een auto in Nederland had gekocht, is het belangrijk om je goed voor te bereiden.

De belasting die je moet betalen heet BPM (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen) en deze moet zowieso betaald worden, of je nu een auto in Nederland koopt of in het buitenland. Je kunt het te betalen BPM bedrag op verschillende manieren berekenen, en dat is nu precies wat je in je voordeel moet gebruiken.

BPM kan onder andere berekend worden aan de hand van de leeftijd van de auto, maar bijvoorbeeld ook gebaseerd op de Nederlandse handelswaarde. Omdat de handelswaarde in Nederland relatief laag ligt, is dit dus een gunstige manier om je BPM te berekenen.

De online tool van de belastingdienst waarmee je zelf gemakkelijk je BPM kunt berekenen, is alleen gebaseerd op de leeftijd van de auto en zal daarom in veel gevallen niet het meest gunstige zijn.

Een andere optie is om de BPM te berekenen aan de hand van een taxatierapport. Auto’s die bij een dergelijk rapport baat zullen hebben, zijn de wat duurdere auto’s met schade en exclusieve auto’s. De waarde van de auto zal uiteraard lager komen te liggen als de schade meegerekend wordt, waardoor het BPM bedrag automatisch ook lager uit zal vallen. We raden deze optie af voor auto’s die slechts beperkte schade hebben. In dat geval kun je beter voor een andere berekening kiezen.

Tenslotte is het altijd een goed idee om een expert in te schakelen bij het berekenen van het beste BPM bedrag. Niet alleen weet een expert welke berekening voor jouw auto het gunstigst is, ook zal hij of zij toegang hebben tot speciale koerslijsten die in de handel gebruikt worden en waar particulieren niet zo gemakkelijk aan kunnen komen. Omdat er verschillende koerslijsten zijn, met verschillende marktwaardes, kan een expert je gegarandeerd de laagste BPM kosten berekenen. Het uitbesteden van deze administratieve kant van het aankoopproces zal je vrijwel zeker meer geld opleveren dan dat het je zal kosten.