Veiliger de weg op

Veiligheid in het verkeer is erg belangrijk, en begint bij jezelf. Als verkeersdeelnemer is het belangrijk dat je de verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van jezelf en van andere. De volgende tips kan jij de volgende keer meteen toepassen als je de auto instapt of andere voertuigen gebruikt!

1. Juiste snelheid

Zorg ervoor dat je je aan de gepaste snelheid houdt. Hoe hoger jouw snelheid is, des te hoger is jouw stopafstand. Daarom is het belangrijk dat je binnen de maximumsnelheid blijft en verlaag jouw snelheid wanneer de situatie daarom vraagt.

2. Op tijd vertrekken

Wanneer je op tijd vertrekt, doe je automatisch rustiger aan. Wanneer je te laat vertrekt, wordt je haastig. Als het donker is, of slecht weer, vertrek dan nog eerder. Zo voorkom je stress om op tijd te komen en ga je rustiger de weg op.

3. Opvallen

Zorg ervoor dat je zichtbaar bent in het verkeer. Ga je (hard)lopen, fietsen of de scooter of motor op? Draag dan reflecterende kleding. Ga nooit zonder verlichting de weg op! Hier doe je jezelf en je medeweggebruikers een plezier mee.

4. Rij MONO

Zorg ervoor dat je onderweg niet gestoord wordt door je smartphone. Stel je navigatie van te voren in. Zo hoef je nooit jouw smartphone aan te raken tijdens het rijden.

5. Maak de Bob-afspraak

Spreek altijd vooraf met je gezelschap af wie de Bob is. Blijf als Bob 100% nuchter.

6. Wees aardig

Let goed op jouw medeweggebruikers en geef hen de ruimte. Dit is aardig, en je voorkomt ongelukken.

Wil je extra veilig de weg op gaan ? dan kan je ervoor kiezen om vrijwillig een rijbewijskeuring te doen. Een professionele arts zal dan beoordelen of jij geschikt bent om veilig de weg op te gaan.

Wil je een medische keuring doen? Vul dan de gezondheidsverklaring van het CBR in en ga op zoek naar een professionele keuringsarts. Hij/zij zal op basis van jouw keuring een formulier invullen en deze doorsturen naar het CBR. Het CBR zal jou laten weten of jij veilig de weg op kan.